Arsenal-supporter – eller har du det bara tufft i största allmänhet? I vilket fall: SLÄPP DET! Ägna istället en tanke åt de franska vicemästarna Olympique Marseille. För där har ni några som i-n-t-e har haft det lätt hittills under säsongen.

Kvällens Champions League-drabbning mellan Marseille och Arsenal må vara något av ett prestigemöte på pappret, men faktum är att det mest är en match mellan två stukade lag, som fått lida helvetets alla kval på grund av (för) högt ställda förväntningar.

Arsenal hemmabesegrade som de flesta vet Sunderland med 2-1 efter två mål av Robin van Persie i helgen. Vinsten var minst sagt välbehövlig för London-laget, vars Vara Eller Icke Vara i nästa års Championes League-turnering tonat upp som ett riktigt orosmoln efter lagets katastrofala inledning på säsongen. Arsenals Ivan Gazidis må yttra sig om att en topp-fyra-placering inte är vital för klubbens framtid, men man behöver inte ha prickat 2.0 på Högskoleprovet för att kunna lista ut att laget är pressat så att det står härliga till.

Tur i oturen då att de engelska kanonjärerna åtminstone kan glädjas åt att kvällens motståndare Olympique Marseille har det ännu lite tyngre. För, samtidigt som Arsenal tog tre friska poäng i kampen för att ens beblanda sig med de övriga topplagen i England, så fick OM nöja sig med ett mållöst kryss borta mot Toulouse i den franska ligan. Resultatet gjorde att laget tappade ytterligare mark på seriesuveränen Paris Saint-Germain (om det nu är rätt gäng att jämföra sig med i dagens läge …), som därmed fick se sitt försprång utökat till 14 poäng. En ganska syrlig födelsedagspresent för redan pressade tränaren Didier Deschamps.

Det är dock inte bara resultaten som har hackat, utan det hela hänger även ihop med att vissa av lagets nyckelspelare underpresterat. En av dessa är förra sommarens rekord-värvning, André-Pierre Gignac, som slagits med måltorka och viktproblem. Något som inte bara gjorde att han var nära en utlåning till engelska Fulham – utan också att han snällt har fått nöta bänk, medan så har fransmannen Loic Remy kommit att ackompanjeras av ghanesen André Ayew på topp.

De båda unga, offensivt orienterade pjäserna (jag skriver så för att ingen av de EGENTLIGEN är någon renodlad anfallare) har visat sig vara ett giftigt anfallspar och André Ayew kommer, till skillnad från lillebrorsan Jordan, som visades ut mot Dortmund, garanterat att spela från start. Ayew väntas för övrigt INTE skriva på något nytt kontrakt med Marseille, och detta gör att klubben kan tvingas sälja honom nästa sommar. Något som kan tänkas bädda för att han visar upp sig från sin bästa sida i fortsättningen, och kanske även i afton … if you catch my drift. (Om inte: Håll i hatten, Jenkinson.)

Ligaspelet har, som ni förstår, lämnat en hel del i övrigt att önska. Men Marseille har åtminstone såhär långt kunnat bjuda, den emellanåt bindgalna, Vélodrome-publiken på goda resultat i Champions League.

Man inledde årets turnering med att bortaslå hemmastarka Olympiakos med 0-1, och i den förra omgången så lyckades man med det som Arsenal inte mäktade med – nämligen att slå de tyska mästarna Borussia Dortmund. Eller, slå och slå … man pulvriserade faktiskt tyskarna hemma med hela 3-0.

Samtidigt som Ayew/Jenkinson-duellen är en nyckel för hemmalaget, så är Gervinho (om han nu spelar, hans andra halvlek mot Sunderland var direkt svag) mot Azpilicueta ett dito för bortalaget i kvällens match. (Gillade verkligen vad jag såg av Azpilicueta i Osasuna, men sanningen är den att spanjoren har presterat undermåligt sedan han anlände – och skadade Fanni kommer att saknas i Marseilles backlinje.)

Matchen kan som jag har varit inne på komma att avgöras på kanterna (kvicke Valbuena mot attackglade men defensivt late André Santos bäddar för chanser även det) och det hela känns som en vidöppen historia. Ursäkta om jag sätter på mig Captain Obvious-kepsen här nu … men ingenting hade troligtvis varit mer passande för Deschamps och hans lag än att besegra Arsenal i kväll, och det är just därför också som jag avstår helt från spel på OM-Arsenal.

Detta trots att det är två brandskattade tillika sladdande lag som möts och att ett Båda Göra Mål-bet således kan vara på sin plats. Jag väljer istället att gå in med en mindre slant på Shakhtar, som spelar hemma mot Zenit.

Återkommer till varför, några rader längre ner. Men, först, en motivering:

Varför just Shakhtar-Zenit på TV-maskinen? Jo, ni som känner mig vet att jag försöker att se så många matcher med så många olika lag som möjligt … men faktum är att Grupp G har kommit att utvecklas till en personlig favorit för min del. Så till den grad, att jag brädar all annan typ av fotboll i kväll, för fajten i Donetsk.

Jag menar: Gruppen erbjuder JU förutom tidiga starter – de ryska lagen spelar som bekant alltid sina hemmamatcher redan vid 19-tiden, något som öppnar för att man hinner med två HELA matcher samma kväll – både scouting att hylla (Portos FM-legender, Shakhtars brassar!) och spännande, men mindre kartlagda lag (APOEL) att lägga under lupp.

Så. För min del så blir det Shakhtar-Zenit delvis ur ett personligt perspektiv (se ovan), men delvis också för att det är där jag, som skrivet, kommer att lägga mina pengar i afton.

Var: Shakhtar.

Hur: Raka 1:an (stod i 1,95 hos Svenskaspel igår kväll).

Varför: De ukrainska mästarna må ha snoozat sig igenom turneringens två första matcher, men laget är ett lyxbygge sprängfyllt med högkvalitativa spelare, och det är bara en tidsfråga innan de vaknar upp ur dvalan. Har följt Shakhtar i de europeiska cuperna under snart tre år och det är inte bara resultaten (2 ligatitlar, 1 inhemsk cuptitel och 1 Europacup sedan säsongen 08/09) som jag låter mig imponeras av. UEFA-cup-vinnarna från 2009 har också ett grundspel som både hjälper de att trötta ut sina motståndare via en intensiv press och ett aktat possesion-spel, samtidigt som man även har verktyg i lådan för att bryta ner sina motståndare med elaka spelare som Hübschmann. Ett varningens finger utfärdas även för laget skicklighet på fasta situationer, där både Fernandinho och Srna har kvalitet nog för att straffa från håll och vinklar av alla dess slag.

Ukrainarna kommer inte bara med en trupp som – sånär som på avstängde Rakitskiy – är helt intakt, utan har efter stopptidsvinsten mot … håll i er nu … Tavriya Simferopol (Sevchuk satte 1-2 i den 92:a minuten och Luiz Adriano gjorde sitt andra för kvällen i den 95:e!) i helgen, nu utökat sin förlustfria svit till 13 seriematcher.

Zenit saknar, å sin sida, har inte bara två viktiga pjäser inför kvällens drabbning, eftersom Kerzhakov är skadad sedan tidigare, samtidigt som landslagsytterbacken Anyukov fick kliva av senast mot Dinamo Moskva (0-0).

Serben Lukovic, som till skillnad från Criscito (wow!), inte presterat sedan han hämtades från Udinese, lär ta skadade Anykuovs plats till höger i backlinjen och den målspottande vässlan Kerzhakov ersätts med största sannolikhet av den lite (nåja) mer stationära jätteforwarden Bukharov.

Själv har jag alltså redan spelat 1.an till 1,95 (varför tycker jag att man får sig en bra bild av här ovanför), men det blir nog även en titt på Båda Göra Mål-oddsen även här innan avspark. För trots att Shakhtar – allt som oftast – både slår och nollar det mesta hemma i Donetsk så ska man inte underskatta det faktum att Zenit mäktat med hela 21 mål på sina sju senaste seriematcher (statistik från INNAN 0-0-matchen mot Dinamo). Hoppas att detta hjälpt er att hitta rätt i oddsdjungeln på något sätt. Nu, tänkte jag säga upp mig från jobbet hämta en läsk ur kylen och lägga mig på soffan.

Uppdatering: Glömde bort att kollektiv-kylen var tom. Fick bli till att hänga upp tvätt i stället. Vi hörs.