Han var — precis som Valencia-prinsen Pablo Piatti, de gamla River Plate-bekantingarna tillika Porto-hjältarna Radamel Falcao och Fernando Belluschi samt Gefles Mikael Dahlberg — Football Manager-legenden som till en början blev bänkad när han väl anlände till den större och verkligare scenen. Han var mittfältaren som gick från hackkyckling till kelgris mitt under en brinnande säsong — och det genom sitt ständiga löpande. Det må ha hänt förr, men det är desto svårare att genomgå den förvandlingen genom sin inställning, sin spelförståelse och sina brytningar snarare än med sina matchvinnande tio- och femtonminutersinhopp, som forwards likt Adebayor (främst under dennes tid i Arsenal), Mario Gomez och Benzema alla gjort de senaste åren.

Spelaren jag talar om heter Lucas Leiva, brassen som är en av de enskilt största anledningarna till att Liverpool har kommit så starkt som man gjort på slutet. Statistiken som jag trycker på lite längre ner är frapperande tydlig, och vittnar verkligen om hur viktig han är för den här Liverpool-upplagan.

Nåväl. I dag kom alltså skräckbeskedet för alla Liverpool-supportrar — skadan som lagets, numera, kanske viktigaste spelare ådrog sig i samband med Carling Cup-matchen mot Chelsea, gör att han blir borta säsongen ut. Eftersom Liverpool gick ut med att man kallat tillbaka utlånade Jonjo Shelvey från Blackpool så var vi säkerligen många som hade våra aningar om att det kunde röra sig om ett par månaders frånvaro för det brasilianska rivjärnet … men att det skulle vara såhär illa, nej, det måste man nog vara pessimistisk supporter för att kunna förbereda sig på.

Enligt min mening så kommer det dock krävas lite mer än att man kallar tillbaka en 19-årig mittfältare från en Championship-klubb för att ersätta Premier Leagues främsta tacklare (68 stycken har det blivit), spelaren som gör så stor skillnad för Liverpool när han spelar.

Apropå det: Jag vet inte vad som är mest alarmerande … att Liverpools vinstprocent när Lucas spelar från start är 48 procent, eller att den sjunker så mycket som till 29 procent när han inte gör det. Jag vet däremot en sak — och det är att hans spel, åtminstone i min bok, är näst intill oersättligt för lagets fortsatta framgångar under säsongen.

Så, vad göra?, nu när man tvingas klara sig utan honom resten av säsongen. Ja, jag skrev näst intill av en anledning.

King Kenny må ha visat stor tilltro till klubbens ynglingar redan från start, men med tanke på hur fundamentalt viktig Lucas har varit under säsongen så tror jag att det kommer gå upp för honom snart att Shelvey inte håller som ersättare ännu. Inte säsongen ut. Framför allt inte om man ska vara med och tampas om Champions League-platserna. Därför tror jag att han till slut kommer att göra det som, enligt min mening, är glasklart redan nu: Liverpool måste förstärka i januari. Låna, eller köpa spelar ingen roll. Någon måste in.

Hade man (Liverpool) inte köpt Jordan Henderson till överpris i somras, så hade Newcatles fenomenale duracellkanin Cheick Tiote säkerligen varit på tapeten på riktigt. Men med tanke på hur både Mike Ashley och Alan Pardew uttalat sig om att det kommer att kosta att värva den ivorianske mittfältaren så ser jag det som att Liverpool får se sig om efter lite billigare alternativ.

… och kanske då främst vända blicken mot den ibiriska halvön.

Där finns nämligen, enligt vad jag erfar och precis som jag skrev på twitter tidigare i dag, både högkvalitativa och flyttsugna Porto-Fernando och Lassana Diarra. Framför allt så lär de båda erfarna men inte alls lastgamla mittfältarna lär med största sannolikhet finnas att tillgå på transfermarknaden när fönstret öppnar andra sidan nyår. Jag menar: Fernando (och framför allt hans agent) har öppet hintat om en flytt ända sedan Villas-Boas lämnade klubben och Lass har ju som de flesta vet knappt spelat sedan Mourinho landade i Madrid. Att fransmannen inte skulle ha något större problem att spela för ytterligare en rivaliserande klubb till de han redan representerat i England, tycker jag väl ändå att han visat fog för för längesedan.

Så, vad tror ni? Är jag snett på det eller är vi överrens om att — åh, jag trodde aldrig att jag skulle skriva det här — Liverpool måste förstärka sitt centrala mittfält? Kommentera gärna, och gör mig uppmärksam på exakt vad det är jag har missat, om ni nu skulle känna att så vore fallet.

Glöm inte att stalka mig på twitter för korta, koncisa speltips och andra dumheter. Hörs när vi råkas.