Som de flesta vet hamnade Sverige i grupp D ihop med England, Ukraina och Frankrike i EM-slutspelet 2012. Chansen finns att Sverige kan gå vidare från den här gruppen men det kommer krävas att några spelare kommer dit formtoppade. En viktig kugge för Sverige nästa år kommer vara Rasmus Elm och jag hoppas verkligen han går till en större liga i januari så att han kan ta ett steg till i sin utveckling till slutspelet, dessutom ska han spela centralt och inte slösa bort sin spelintelligens på en kant.

Till de som har biljett till EM och ska åka till Ukraina för att heja på Sverige vill jag först säga GRATTIS, här kommer en liten guide till Ukraina för att ge lite kunskap om landet:

Huvudstad: Kiev
Officiellt språk: ukrainska(inte helt överraskande)
President:Viktor Janukovitj
Valuta: Hryvnja, 100 kr=118,483UAH
Visum: Behövs ej för EU medborgare för att resa in i landet och stanna upp till 90 dagar.

Städer som kan vara värda att besöka är Kiev,Odessa och Lviv. I Kiev, största stad och huvudstad ska ni framförallt se Saint Sophia Cathedral och förundras över de breda boulevarderna. Odessa är känt för att vara en hamnstad och Lviv för att det är en väldigt gammal stad. Om det finns tid och man är intresserad av lite sightseeing kan man ta båten från Kiev ut till kustlinjen av svarta havet via floden Dniepr. Donetsk som är en av spelplatserna i grupp D är en riktig industristad med tillverkning av t.ex. stål och järn. Annan rolig fakta om Donetsk är att hälften av befolkningen är ryssar, och just det Sverige spelar ingen match i gruppspelet i Donetsk så åk inte dit om ni inte måste…

Här följer några fraser som kan vara bra att kunna på ett EM i Ukraina:

Tack – Дякую – [djakuju]
Ja – Так – [tak]
Nej – Ні – [ni]
God dag – Добрий день – [dobryj den’]

För att få till en mer avancerad konversation är denna fras bra att kunna:
Pratar du engelska? – Ви розмовляєте англійською (мовою)? [vy rozmovljajete anhlijs’koju movoju]

Funkar inte det säger du bara:
Tyvärr talar jag inte ukrainska – Перепрошую, я не розмовляю українською (мовою) – [pereproshuju, ja ne rozmovljaju ukrajins’koju movoju]

Vad gäller brottsligheten(mord, misshandel och dylikt) i Ukraina är den ganska låg och turister kan känna sig relativt säkra. Men däremot är fickstölder vanliga, speciellt i Kiev som är en som vilken internationell storstad som helst. Man ska helst undvika att vifta med smartphones, pass och bärbara datorer(!). Situationer som man ska passa sig för är när någon erbjuder pengar som ”fallit” till marken. Många turister blir även lurade genom att notan inte stämmer eller att man får för lite växel i affären. På barer och restauranger uppmanas man att ha bra koll över sitt glas då det är väldigt vanligt att turister drogas.

En sista varning är att vara försiktig i trafiken, ortsborna kör gärna snabbt och väjer inte för fotgängare. Dessutom är det inte ovanligt att bilarna inte ens har strålkastarna på!

Absolut sista rekommendationen är: Se till att ha så roligt det bara går och drink responsibly =)