Årets match alla sport kategorier och världens enskilt största en-dags sportevenemang är här – Super Bowl XLVI – finalen i amerikansk fotboll 2012. Super Bowl XLVI spelas i år 2012 i Indianapolis mellan New England Patriots och New York Giants. Matchen äger rum natten mellan söndag 5 jan och måndag 6 jan 2012 med sändningsstart kl. 00.00 på TV10.

Läs: Super Bowl 2021 live stream

Så här kom lagen New England Patriots och New York Giants till Super Bowl XLVI final

New England Patriots, ”The Pats”, var riktigt illa ute mot Baltimore Ravens i den tredje quartern då Ravens gick fram till ledning med 20-16. Semifinal dramat skulle bli en riktig rysare ända in i slutsekunderna. En av de största hjältarna för Patriots blev till slut den största stjärnan, quarterbacken Tom Brady, som vid ställningen 20-16 hoppade över klungan försvarsspelare i Ravens och fixade en oväntad touchdown. En annan av planens giganter var försvarsspelaren Vince Wilfork. Han stod för sex avgörande tacklingar och fick pris efter matchen som en av matchens främsta spelare.

New York Giants semifinal mot San Francisco 49:ers blev en defensiv och tuff match där båda lagen hade svårt att avancera med bollen. Avgörandet kom först efter förlängning med en 31-yardsspark från Tynes. – Jag brukar vara ganska lugn, men i dag var jag jättenervös innan matchen för jag förväntade mig en sån här jämn match, säger Tynes efter segern med 20–17.

Här är highlights från förra årets Super Bowl mellan Packers och Steelers 2011:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=pPLbiROT220[/tube]

Super Bowl fakta (delvis hämtat från Wikipedia) – Super Bowl matchen och festligheterna runtomkring utgör den så kallade Super Bowl Sunday (Super Bowl-söndagen), som under årens lopp har blivit den mest sedda TV-sändningen i USA och liknas även ibland med en högtidsdag.  Flera kända sångare och musiker uppträder innan matchen samt under halvleksvilan och i år ska Madonna bland annat stå för paus underhållningen. Förra året var det mer än 162 miljoner tv tittare som såg på paus underhållningen och 111 miljoner på hela finalen bara i USA. Dagen har även blivit en dag då stora mängder mat förtärs – endast på Thanksgiving-helgen äts det mer i USA. Varje Super Bowl-match får en beteckning med romerska siffror istället för en säsongsbeteckning eftersom en NFL-säsong sträcker sig över nyår, med seriepremiär kring september och slutspel januari. Till exempel, New York Giants som vann Super Bowl XLII är mästare för säsongen 2007 trots att finalmatchen spelades i februari 2008. Du kan läsa mer om hur Super Bowl finalen slår alla rekord när det gäller både tv tittare och reklamintäkter på Aftonbladet här. Och du kan se första bilderna på David Beckhams Super Bowl-reklam här.

Stort skådespel utlovas men också stor dramatik förväntas

Det är upplag för en rysare i årets Super Bowl XLVI mellan New England Patriots och New York Giants. New England Patriots och New York Giants möttes i Super Bowl i februari 2008 och den finalmatchen slutade med att New York Giants slog till med en touchdown i slutsekunderna och vann med 17–14. Sedan dess har New England Patriots drömt om chansen till revansch. En dröm som nu blivit till verklighet då lagen möts i årets upplaga av supermatchen. Och räkna med ett nytt drama. När Patriots spelar Super Bowl blir det nämligen alltid jämnt. Lagets fyra senaste finalmatcher har alla slutat med en segermarginal på tre poäng.

Super Bowl vinnarna senaste 10 åren:

Super Bowl XLV 6 februari 2011 Green Bay Packers
Super Bowl XLIV 7 februari 2010 New Orleans Saints
Super Bowl XLIII 1 februari 2009 Pittsburgh Steelers
Super Bowl XLII 3 februari 2008 New York Giants
Super Bowl XLI 4 februari 2007 Indianapolis Colts
Super Bowl XL 5 februari 2006 Pittsburgh Steelers
Super Bowl XXXIX 6 februari 2005 New England Patriots
Super Bowl XXXVIII 1 februari 2004 New England Patriots
Super Bowl XXXVII 26 januari 2003 Tampa Bay Buccaneers
Super Bowl XXXVI 3 februari 2002 New England Patriots

Super Bowl XLVI – Finalen i amerikansk fotboll 2012 sänds natten mot måndag i tv kanal TV10 med sändnings start kl. 00.00.

Spela på Super Bowl XLVI

Natten mot måndag står USA stilla då det är dags för Super Bowl. Lagen som gör upp i finalen i år är New England Patriots och New York Giants. Lagen gjorde upp i Super Bowl 2008, då vann Giants. Ska Patriots ta revansch den här gången? Vill du göra Super Bowl-upplevelsen ännu häftigare? Spela live på New England Patriots – New York Giants hos Unibet härdu får upp till 1200 kronor i bonus!

Så här enkelt får du 1200 kronor mer att spela för
1. Registrera dig här.
2. Sätt in pengar på kontot.
3. Få 120 procent bonus, upp till 1200 kronor.
Exempel: Sätt in 1000 kr på kontot och du får 1200 kronor i bonus. Du har då 2200 kronor att livespela för under hela Super Bowl!

Spelsajtens speltips går till New England Patriots.

Här är några odds på  Super Bowl XLVI hos Unibet: