Ikväll sparkar enligt mitt tycke den mest spännande matchen igång i Champions League åttondelsfinal spel Milan-Arsenal på San Siro. Milan – Arsenal är två lag som tillhör toppklubbarna i Europa och vi har många välkända namn inom lagen, vad sägs om spelarna: Abbiati, Mexes, Nesta, Silva, Ambrosini, van Bommel, Seedorf, Robinho, Pato, Maxi Lopez och vår egen Zlatan Ibrahimovic i Milan och Arshavin, Rosicky, Park, Walcott, van Persie och Thierry Henry som gör sin sista match för Arsenal ikväll.

Champions League

Historia

Milan– Associazione Calcio Milan, mer känd som AC Milan, är en italiensk fotbollsklubb från Milano i norra Italien.  Från allra första början hette klubben ”Milan Cricket and Football Club” som grundades av engelsmannen Herbert Kilpin den 16 december 1899. Redan den första säsongen vann laget sin första titel, den så kallade Medaglia del Re i januari 1900. Året efter, 1901, vann klubben den italienska ligan för första gången. Denna vinst följdes upp några år senare med två ytterligare vinster 1906 och 1907. Engelsmannen Kilpin var för övrigt också den som bestämde färgerna på klubbens traditionella röda och svarta dräkter.

Efter ett internt bråk i klubben 1908 lämnade några utbrytare klubben och bildade lokalkonkurrenten Inter.

Klubben är en av de mest framgångsrika i Serie A med 18 ligatitlar, 16 andraplaceringar och 13 tredjeplatser. Med undantag för två säsonger i Serie B i början av 1980-talet har laget hela tiden hållit sig i första ligan. Endast Juventus med 27 titlar har bättre facit än AC Milan i Serie A. Milan har sammanlagt vunnit 18 internationella titlar och är därmed den klubb som tillsammans med Boca Juniors har vunnit flest internationella titlar.
Mer om Milans historia går att läsa på Wikipedia här.

Arsenal – Arsenal FC, eller The Gunners, är en fotbollsklubb från norra London. Klubben grundades 1886 av arbetare vid den kungliga vapenarsenalen i Woolwich i sydöstra London. Klubben, som från början hette Dial Square, spelade sin första match den 11 december 1886, då man besegrade Eastern Wanderers med 6–0. Namnet Dial Square var dock inte populärt bland klubbens medlemmar, och vid ett möte på juldagen 1886 ändrades namnet till Royal Arsenal. Vid detta möte skulle man även bestämma var man skulle spela sina hemmamatcher och vilken färg matchtröjorna skulle ha. Den förre Nottingham Forest-spelaren Fred Beardsley skrev till sin gamla klubb för att be om hjälp. Nottingham Forest skickade då en uppsättning röda tröjor och en boll. 1913 valde därför man att flytta klubben till Highbury i norra London, och året efter ändrades klubbens namn till The Arsenal.

1919 bestämdes att division ett skulle utökas från 20 till 22 lag. Sista säsongen innan första världskriget hade Arsenal slutat på femte plats i division två, medan grannklubben Tottenham Hotspur hade slutat på 20:e plats i division ett. Efter märkliga turer röstade man på ett möte att Arsenal skulle flyttas upp till division ett på bekostnad av Tottenham. Sedan dess råder en oerhört stor rivalitet mellan de båda klubbarna. Det har hävdats att Norris mutade höjdarna i ligan, men detta har aldrig kunnat bevisas. Arsenal har alltsedan 1919 spelat i förstadivisionen, och är därmed den klubb i England som spelat flest säsonger i rad i högsta ligan.

Den nybyggda femstjärniga hemmaarenan heter Emirates Stadium (men kallas i folkmun för Ashburton Grove) och ligger intill den gamla arenan, Arsenal Stadium, mer känd som Highbury.

Arsenal är en av Englands storklubbar och har de senaste åren främst tampats med Liverpool FC, Manchester United och Chelsea FC om herraväldet i den engelska toppfotbollen, de så kallade ”The Big Four”. Den senaste storhetsperioden har skapats under den franske tränaren Arsène Wenger.
Mer om Arsenals historia går att läsa på Wikipedia här.

Inför matchen Milan – Arsenal

Milan leder italienska Serie A före Juventus på andra plats men har två matcher mer spelade än tvåan Juventus. Milan vann senaste seriematchen i toppmötet med Udinese med 1-2 på bortaplan trots avstängde Zlatan. Nye Milan spelaren Maxi Lopez gjorde då succé i svenskens frånvaro med ett mål och en målgivande passning.

Arsenal ligger på fjärde plats i engelska Premier League efter bland annat de båda Manchester lagen City och United på första och andra plats. Trea är Tottenham tio poäng före Arsenal. Chelsea jagar bakom med lika många poäng som the Gunners. Senast i ligan vann Arsenal på bortaplan mot Sunderland med 1-2.

Både Milan och Arsenal kommer således till mötet i Champions League med varsin vinst i bagaget från seriespelet och båda lagen verkar ha fin form. Allt är upplagt för en toppmatch ikväll!

Läs om vad man säger på Milans hemsida här.

Läs om vad man säger på Arsenals hemsida här

Matchen Milan – Arsenal sänds i tv kanal Viasat Fotboll och livestreaming hos både Expekt och Betsson med matchstart kl. 20.45

Spelsajtens speltips går till Milan seger.

Här kan du se och höra hur experterna hos spelbolagets Expekt resonerar inför åttondelsfinalerna i Champions League:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Yxgj9XaO514[/tube]

 

Hur de andra åttondelsfinalerna i Champions League 2011-2012 spelas ser du här.

Här se du odds på Champions League åttondelsfinaler hos Expekt:

Milan - Arsenal
Se spelbolagens alla bonusar och erbjudanden på ett och samma ställe i vår Bonusguide.