Det går inte att komma ifrån, speltips är inte lika kul då de handlar om någon liga i Kazakstan jämfört med de stora ligorna i Europa. Hur mycket man än vill engagera sig och försöka ryckas med motiveringen att fotbollen har sin charm var den än spelas.

Det är en aning sorgligt att ha de tankebanorna särskilt i dessa tider då pengar har en så avgörande faktor. Något motsträvigt sätter man sig ner inför starten av Premier League, La Liga och Bundesliga, grymtar likt en grinig gubbe från en gammal bok över hur pengarna förstör sporten, ändå vattnas det i munnen just tack vare dessa stora övergångar som skett under sommaren. Man sitter nyfiket och undrar hur det skall gå för de nya konstellationerna.

Den här sommaren har visat att hur galen den förra än var vad gäller otroligt stora fickor som skiftar enorma summor så kan det alltid slås. I år gjordes det med råge. Vi tänker naturligtvis på Neymar och övergången från Barcelona till PSG. Neymar själv hävdar att det inte rör sig om pengar, att det rör sig om utmaningar. Någon får meddela Pinocchio att han blivit av med sin näsa, att den stulits av Neymar. Det är ett utomordentligt löjligt påstående som ingen går på. Han spelade fyra säsonger i Barcelona, vann två ligatitlar och en Champions League. Spelade med Messi och mot Ronaldo. Vad mer kan begäras, än utmaningen att vinna några till omgiven av de absolut största stjärnorna? Om det inte var pengarna i fokus, främst utmaningen, varför skrev Neymar på för PSG? Varför inte Borussia Dortmund, eller Arsenal?

Självklart handlar det om pengar och det var en parodi från början till slut. 5 miljarder kronor kommer han kosta totalt. 2,2 miljarder i övergångssumma. Runt 1,5 miljarder i lön över fem år och lika mycket till måste PSG betala i fransk skatt. 1 miljard om året för att vinna franska ligan och kommer bättre än semifinal i Champions League. Men de qatariska ägarna har pengar att spendera. Vissa köper sig en finare Volvo om de vinner på Lotto, andra köper hela fotbollslag. Dessutom har spelaren tydligen blivit lovad ytterligare 800 miljoner när han blir affischnamn för VM 2022, som hålls i just Qatar.

Den bästa delen i parodin kom då Barcelona beklagade sig över PSG:s agerande, att de ens närmade sig Neymar. De hotade med att gå till FIFA.

  • Barcelona själva har sålt sig till Qatar och dess oligarker
  • De beklagar sig över att PSG – som sålt sig till Qatar och deras oligarker – att de betalar summan Barcelona satt själva
  • De hotar med att gå till FIFA, som sålt sig till Qatar och deras oligarker
  • När FIFA inte ens har med det att göra, UEFA bestämmer

Överlag har det varit en vidrig sommar vad gäller spelarövergångar. Aldrig har så många spelare satt sig ner likt bortskämda barn och vägrat spela om de inte blir sålda till klubben som är ute efter dem. Aldrig har så många spelare agerat uppenbarligen helt efter plånbok och inte det minsta med lojalitet. Den första ligaomgången i både England och Frankrike innehöll ett dussintal av de mest profilstarka spelarna, som satt på bänken. Eftersom de vägrade annat än få flytta till ny lyxvilla i annat land.

Låt dem gå, säger jag. Och slå ut hans klubb på straffar nästa gång ni möts. Låt ett sådant speltips slå in.