De flesta av oss har nog någon gång spelat UNO. Kortspelet med alla siffror och färger som är väldigt enklet att lära sig. Ofta i tidig ålder brukar man komma i kontakt med UNO där kortspelet ofta förekommer i förskolor, skolor eller fritidshem.

Vill du veta hur man spela UNO?

UNO brukar ofta få följa med på husvagnssemestern eller flygresan till varmare land. Det är ett kortspel för 2-10 spelare där hela familjen kan delta. Det är populärt för att det passar alla åldrar i sällskapet. Är du ny på kortspel eller aldrig tidigare spelat UNO och vill lära dig så finns det en bra sida där du kan läsa mer här om uno regler. Hela sajten handlar om kortspelet och där får du lära dig om hur du spelar. Kortspelet påminner en hel del om vändåtta som är en annan kortklassiker. Man brukar rekommendera att man bör ha fyllt 7 år för att kunna ta till sig kortspelet på ett vettigt sätt.

Hur många kort innehåller en UNO kortlek?

En UNO kortlek ska alltid innehålla 108 stycken spelkort.

  • 19 gula kort
  • 19 röda kort
  • 19 gröna kort
  • 19 blå kort
  • 8 stycken stoppkort
  • 8 stycken vändkort
  • 8 kort som talar om att du ska dra 2 nya kort
  • 4 kort för att byta färg
  • 4 kort för att byta färg och sen dra

Totalt ska alltså kortleken innehålla dessa kort sammanräknat 108 stycken. Varken mer eller mindre. Saknas det kort så blir det svårt att spela UNO. När ni har kontrollerat antalet kort i UNO kortleken så kan spelet börja. Allt handlar om att bli av med sina kort på handen. Den som spelar ut sina kort först vinner spelet. Du måste följa färg och det spelar ingen roll om du lägger ett högre eller lägre kort på spelplanen så länge som det är samma färg som ligger på bordet. Däremot kan du byta färg genom att t.ex lägga en blå 5:a på en Grön 5:a och på så vis byta färg på bordet.

Hoppas ni får kul med ert UNO spel och lycka till!

UNO kortlek