Stavhoppsfinal i VM 2023 med Armand Duplantis som det stora dragplåstret är lördagens riktiga VM-höjdare för oss svenskar! 19.05 drar stavhoppsfinalen i Budapest igång och du ser VM-tävlingen direkt på tv-kanal TV4 och via live streaming på TV Play.

Spela ett gratisspel på odds inför tävlingarna i friidrotts-VM och stavhoppsfinalen hos Unibet här >>>

gratisspel 100 kr odds

Mondos finalkvalificering stavhopp VM 2023

Sveriges stavhoppkung Armand ’Mondo’ Duplantis flög på onsdagen in i finalen på Världsmästerskapen i friidrott 2023. Genom att elegant hoppa över den inledande höjden på 5,35 meter och med mästerlig precision utförde han sedan tre ytterligare framgångsrika hopp vid höjder på 5,55 meter, 5,70 meter och 5,75 meter. Därmed tog sig Mondo med lätthet vidare till finalen vid Världsmästerskapen i friidrott 2023.

Duplantis sjätte mästerskapstitel i sikte

Duplantis, 23 år gammal, strävar efter att vinna sin sjätte titel i rad. Han var Europamästare, världsmästare utomhus och inomhus 2022 samt olympisk och europamästare inomhus 2021. Hans senaste nederlag i en större mästerskap var när han var 19 år gammal, då han kom tvåa bakom amerikanen Sam Kendricks vid världsmästerskapen 2019 i Doha.

Sällsynt förlust men regerande världsmästare

Duplantis kommer till Budapest efter en sällsynt förlust – endast hans fjärde sedan 2019. Världsmästaren och världsrekordhållaren slutade fyra vid förra månadens Monaco Diamond League-möte. Men han leder 2023 års världslista utomhus med god marginal, tack vare det 6,12 meter han klarade i Ostrava i juni. Han förbättrade också sitt världsrekord till 6,22 meter inomhus i Clermont-Ferrand i februari, och han har den näst bästa utomhushöjden, 6,11 meter i Hengelo, samt fem klara hopp över sex meter utomhus totalt under 2023. Endast två andra hoppare i fältet, Norges Sondre Guttormsen och filippinaren Ernest John Obiena, hade hoppat över sex meter den här säsongen, men norrmannen lyckades inte ta sig vidare från kvalet. Duplantis, som satte ett dåvarande världsrekord på 6,21 meter för att vinna världsguld i Eugene förra året, kommer återigen att möta regerande världssilver- och bronsmedaljörerna Chris Nilsen från USA och Obiena i finalen i den ungerska huvudstaden.