Vasaloppet – världens längsta skidtävling på längden är en svensk klassiker som varje år lockar miljoner intresserade världen över. På söndag morgon kl. 08.00 den 4:e mars går startskottet för årets upplaga 2012.

 

VasaloppetVasaloppet som genomförs till minne av Gustav Vasas flykt mot Norge 1521 anordnades för första gången 1922 med drygt hundra deltagare. Nu för tiden är det ca 15 000 deltagarna varje år som ska åka skidor från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna, en sträcka som mäter 90 kilometer.

Vasaloppet har under många år varit en enskild händelse men numer brukar det vara vanligt att man pratar om Vasaloppsveckan eftersom kringarrangemangen utvecklats och flera längdlopp har tillförts; Öppet spår, Kortvasan, Tjejvasan, Ungdomsvasan, Halvvasan, Skejtvasan och Stafettvasan. Hela veckan har under senaste åren stigit över 50 000 deltagare.

längdskidor

Vasaloppets motto som står skrivet på en banderoll över mållinjen i Mora: ”I fäders spår för framtids segrar”. Här ser vi två olika bilder från målgången då och nu:

vasaloppet målgång

längdåkning

 

Här ser du starten för fjolårets Vasalopp 2011:
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=eCgp8siJ6Ng[/tube]

Vem vinner Vasaloppet 2012?

Naturligvis svårt att förutspå en vinnare i årets lopp på längdskidor men fjolårsvinnaren Jörgen Brink har satsat hårt för att ta ännu en skalp. Tyvärr får vi inte se hur Petter Northug skulle kunnat vara med i kampen eftersom han var tvungen att lämna återbud, det skulle annars blivit ett riktigt spänningsmoment. Om vi på Spelsajten ändå ska försöka se ut en vinnare så här på förhand så lägger vi våra pengar på Daniel Rickardsson som vi tror kan överraska med en triumf till oddset 7,60. Men här nedanför ser vi odds från Betsson på olika tänkbara vinnare. Tippa en vinnare du med här! Du kommer också till oddsen för Vasaloppet 2014 här!

vinnare vasaloppet 2012